“Akkuyu Nükleer Santrali’nin deprem tehlikesi yok”
– Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem Mersin çevresinde de hissedildi. Depremle birlikte Akkuyu Nükleer Santrali’nin (NGS) fay hattına yakın olup olmadığı veya olası bir depremden etkilenip etkilenmeyeceği sorusu akıllara geldi. Uzmanlar, yaptıkları açıklamalarda projeyle ilgili böyle bir tehlikenin bulunmadığına dikkat çekti. Türkiye Sarsıntı Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, “Santralin şu an deprem tehlikesi yok” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Ergün de NGS projelerinde güvenliğin birinci öncelik olduğunu ve bunlardan taviz vermenin mümkün olmadığını söyledi. Ergün, bu konuda şu bilgileri paylaştı:
“Nükleer santral projelerinde güvenlik kriterleri çok değerlidir ve bunlardan taviz vermek mümkün değildir. Bu nedenle Akkuyu NGS’nin kurulacağı yer belirlenirken tüm uluslararası ve ulusal standartlara uyulmuştur. VVER-1200 tipi 4 santral Her biri 1200 MW gücünde 3+ nesil reaktör Bu yeni nesil nükleer santral, büyük bir deprem ve tsunaminin olumsuz etkilerine karşı elektrik temini, operatör müdahalesi veya otomatik sistem gerektirmeyen pasif sistemlerin yanı sıra aktif güvenlik sistemleri ile donatılmıştır. Pasif güvenlik sistemlerinin değerli bir parçası Buhar jeneratörü olan buhar jeneratörünü pasif olarak soğutan sisteme bir örnek vermek mümkündür.Bu emniyet sistemlerine bir başka örnek de reaktör çekirdeğine inerek zinciri durduran kontrol çubuklarıdır. yerçekimi etkisi altında tepkime.Bunlar, santraldeki güvenlik sistemlerinin birçok öğesinin ortasında verilen sadece iki örnektir. genişlik şartlarının sağlandığını ve deprem, kasırga, sel, tsunami gibi olağanüstü dış etkilere dayanma kabiliyetine sahip olduğunu göstermek için yapısal testler ve kontroller yapılmaktadır.
“SANTRALİN DEPREM TEHLİKESİ YOKTUR”
Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin (NGS) kurulu olduğu Mersin, AFAD’a göre 5’inci derece deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor. Akkuyu NGS’nin inşa edildiği alanın 100 km’lik yarıçapı içinde herhangi bir aktif jeolojik fay sınırı bulunmamaktadır. Deprem ve tsunamilere karşı alınan bir diğer önlem ise santralin deniz seviyesinden yüksekliğine ait olan Akkuyu NGS’nin sallanarak hiçbir şekilde etkilenmemesi için deniz seviyesinden 10,5 metre yükseklikte inşa ediliyor. ve tsunami.
Bir televizyon kanalında katıldığı bir yayında depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Deprem Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, nükleer santral projesinde sarsıntının etkileri konusunda bilimsel bir çalışma yürüttüğünün altını çizdi. Boğaziçi Üniversitesi Fahri Profesörü, ünlü beyin sarsıntısı uzmanı Prof. Dr. Erdik, Akkuyu NGS’nin deprem riski altında olup olmadığı sorusunu yanıtladı:
“Nükleer santralin ilk projesini 1975 yılında yapanlardanım. Son projesini yapanlardanım. Santralin şu an deprem tehlikesi yok. Biz (modelleyerek) ) Akkuyu’nun Ecemiş fayı üzerindeki 7.8 büyüklüğündeki depremini tahmin etmiştir.Kilometrelerce yakındır.Ona göre yapılmıştır.Yani bu sarsıntıda şu anda ölçülen deprem seviyesi Akkuyu’nun tasarımında kullanılan deprem seviyesinin 400’de biridir.Yapısal yapı olmayacaktır. Bu tip nükleer santrallerde sıkıntı olur.İşletmede sıkıntı olabilir ama yapısal problem olmaz.Tsunami tehlikesi de hesaplandı.Her şey hesaplandı.”
“AKKUYU VE SİNOP’TA BÜYÜK ŞOKLAR BEKLENMİYOR”
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. prof. Dr. Öztürk, “Bugün Akkuyu’da, Sinop’ta ya da Konya merkezde nükleer santralin kurulu olduğu alanlar var biraz daha pasif. Yani faya biraz daha uzak alanlar var. Bunlar büyük bir yıkım beklemediğimiz yerler. Akkuyu, Sinop ve Edirne (Trakya) bölgesinde tek yer vardı” dedi.
– Mersindazkirihaber.xyz